Salföld, 2016. június 11-12.

Plakát
Pásztorkutya találkozó, Skobrák Ferenc emlékverseny, Salföld

A Balaton-Felvidéki Nemzeti Park, Salföld Major és a Duna-Tisza Magyar Pásztorkutyás Hagyományőrző és Sport Egyesület közös rendezésében június második hétvégéjén tartották meg a magyar pásztorkutyák ügyességi és szépség versenyét. A kutyák szabad szemmel is jól látható tulajdonságait kutyakiállítások és tenyésszemlék keretében vizsgálták, melyekre több mint 120 kutya nevezett. A Nemzetközi Kutyaszövetség által elismert küllembírók véleménye alapján különösen szép egyedeket vonultattak fel a tenyésztők és gazdik. Az őshonos öt magyar pásztorkutya fajtánk komondor, kuvasz, puli, pumi, mudi mind képviselve volt az eseményen, melyekhez a fajták államilag elismert tenyésztői szervezetei adták a szakmai hátteret. A pulikkal kiállításon sajnos nem, de terelési képességvizsgán és munkaversenyen találkozhattak a nézők. Utóbbi megmérettetéseket szintén nemzetközi bíró értékelte, ahol a nevezők között finn és cseh tenyésztők is szerepeltek. A terelőversenyen 13 páros négy osztályban mérte össze erejét, felkészültségét és tudását. A feladatot megnehezítette, hogy 15 egyedet számláló szilaj rackákat kellett egy rendkívül trükkös pályán végigterelni. A versenyen amatőr és hivatásos juhászok is indultak, így mód nyílt a szakmai eszmecsere és a pályán zajló események több szemszögből való értékelésére is. A második szintű osztályát például éppen egy finn versenyző nyerte saját tenyésztésű mudi kutyájával. A terelőversenyen és a munkavizsgán is rendkívül magas színvonalú munkát mutattak be a párosok, itt a páros alatt a felvezetőt és kutyáját kell érteni. A kemény és hosszú időt igénybe vevő felkészülés eredményeként a rangsor eldöntésében alig pár pontnyi különbségek számítottak. Azon pásztorkutyák részére, akik még pályafutásuk elején állnak és különösebb kiképzés nélkül jöttek a programra, lehetőségük nyílt terelési képességvizsgát tenni. A vizsga alkalmával a kutyák veleszületett adottságait, ösztönét mérték föl. Az alapfeladat ellenőrzését, ami a gazda hívására történő engedelmes bejövetelt jelenti, követően egy nagy kör alakú karámba zárt nyájhoz vezették a kezdő kutyákat. A karámon belül elengedett kutyák hosszabb-rövidebb idő alatt szinte kivétel nélkül varázsütésre ösztönből elkezdték terelni a jószágokat.
A pásztorság rendjének csúcsán álló csikósok is megjelennek ezen a napon és kalandokban gazdag előadásukkal szórakoztatták a látogatókat.
A rendezvény kicsiknek és nagyoknak egyaránt tartalmas szórakozást nyújtott, mindemellett kicsit ismeretbővítésre is lehetőség nyílt a hazai pásztorkultúra érdekes világából.
Az időjárás nagyon kegyes volt a résztvevőkhöz, mert a szabadtéri programokat végig szikrázó napsütés követte, annak ellenére, hogy országszerte leszakadt az ég. A szakmai programok beltéri folytatásaként egy „Populáció genetikáról” szóló előadás is elhangzott, melyet a hagyományokhoz illően a bemutató major színjében tartottak, az ég éppen, ezen fedett program alatt szakadt le.

Mindez alátámasztja, hogy ez a magyar pásztorkutyás nap a felhők fölött is kiváltotta az elismerést, melyhez a nap névadója Skobrák Ferenc is kétség kívül hozzájárult.

Keve Gáborr

EREDMÉNYEK:
Terelőverseny

Terelési Képesség Vizsga

Jávorszky Éva fotói:

Cikk

Vissza

Kapcsolat: dunatiszaegyesulet@gmail.com