Hajdúhadház, 2017. május 20.

Május huszadikán, Hajdúhadházán a „Magyar Országos Terelőbajnokság” 2017. év első Országos Bajnoki futamát bíráltam. Ami örvendetes, hogy szép számmal jelentek meg Magyarország különböző területéről hivatásos pásztorok, lenyűgöző népviseletben.
A mai napon az elmúlt évek legszínvonalasabb versenyét láthatták a nézők.
A pálya elrendezése a különféle akadályok nehézségi foka, mint pl. a szűkítő, a kapu a szarkaláb, a pontosan kijelölt útvonal, a távolsági munka, a megállítás a kihajtás, majd a behajtás, a fürge az óvatlan mozdulatokra is hirtelen meg-megiramodó rackák igencsak megnehezítették a versenyzők dolgát. Izgalmas fej-fej mellett haladó kiemelkedő küzdelmeknek lehettünk szemtanúi.
A bemutatott feladatokat a futamok végén hangos bemondón át értékeltem, majd egy-egy pásztor is elmondhatta a véleményét a látottakról.
A közönség a versenypályán zajló eseményekről előre értesült, a folyamatos színes hangulatú közvetítésnek köszönhetően, így még időben szurkolhattak, izgulhattak, hogy vajon sikerül ezen előírt akadályokat, feladatokat, a párosnak teljesíteniük. Nagy taps volt az eredményes munka gyümölcse.
A puli, a mudi is bizonyította az őseiktől örökölt kivételes adottságát. A Számadó osztály győztese, magas színvonalú munkát bemutatva mudi lett, a további helyezéseket a hivatásos pásztorok, a temperamentummal igencsak bővelkedő Sinka kutyáikkal szerezték meg, látványos teljesítményt felmutatva. Az Öreg Bojtár osztály győztese szintén mudi lett, a Bojtár osztály győztese, pedig egy puli, amelynek kifejezetten örültem, hisz ritkán látni pulit a versenypályákon, ráadásul egy igen tetszetős munkát bemutatva.
A tévhittel ellentétben a birka nem buta állat ezt a mai napon is bizonyították. Különösen az egyik falka volt „életrevaló” kissé „vadabb” a másik falkánál, ezeknél a kutyának igen jól kellett helyezkednie, rá kellett hangolódnia a juhokra, feszült figyelemmel kellet kísérnie a gazda apró jelzéseit, amelyik kutya nem így tett bizony gondban volt. A többség tudta a dolgát, kiváló ösztönről, kiváló felkészültségről tettek tanúbizonyságot.
A délutáni eredményhirdetést mindenki becsülettel megvárta. Számos értékes díj került kiosztásra.
A versenyzőknek az oklevél és az érme átadáskor külön gratuláltam. A díjakat a város polgármester helyettese adta át.
Kitűnő idő, kiváló versenypálya, kiváló rendezés, kiváló versenyzők, jó hangulat, pontos gyors ügyintézés. Ezek mind hozzájárultak, ahhoz hogy egy felejthetetlen csodálatos napot tölthettünk el.
Egy pár humoros képet is küldök a végére, a jó kedv mindig legyen velünk...
/A pályabontás előtt kuvaszaim önfeledt örömmel kipróbálhatták a juhoknak előírt akadályokat, a délutáni bemutató jellegű birkanyírás termékét nagy igyekezettel hordták szét, ez érthető, hisz a mai nap többnyire a szobában voltak kénytelenek tartózkodni, elfoglaltságom véget.
Egyébként a versenynapot megelőző este a juhok kutyához szoktatásához, főleg a karámba hajtáshoz Jázmin segítségét, tekintélyét is igénybe kellett vennünk, sikerrel/

Pischoff Ferenc


PÁLYARAJZ


EREDMÉNYEK




Kádár Dániel fotói:

Vissza

Kapcsolat: dunatiszaegyesulet@gmail.com